Na Platku se u subotu 19. rujna odjedrila "Jako mala Fiumanka", regata za radio upravljane jedrilice klase Dragon Force 65 koja je organizirana u sklopu finala Festivala sportske rekreacije koji je tijekom čitavog ljeta privlačilo na Platak brojne posjetitelje. Ujedno je bila i uvod u "veliku" Fiumanku koja će se jedriti ispred Rijeke iduću subotu (26. rujna).

Regatno polje postavljeno je u novom akumulacijskom jezeru koje je na toj lokaciji izgrađeno da bude opskrbni centar za snježne topove tijekom skijaške sezone ove Riječke skijaške destinacije.

Organizator regate bio je Saveza sportske rekreacije Primorsko-goranske županije “Sport za sve”, čiji je član i Fiumanka, a najveći izazov u organizaciji bio im je osiguravanje natjecateljima siguran pristup do površine jezera. Osnovni problem bilo je to što jezero nije bilo ispunjeno vodom do vrha i to što nije bilo klasične rive s koje bi se jedrilice mogle spuštati u jezero. 

Tom problemu se doskočilo uz pomoć vrlo uskog kanala, od oko pola metra širine, koji je napravljen da bi se kroz njega dostavljala voda do snježnih topova. S obzirom da nije bilo prostora za dodatne manevre posebno atraktivni bili su ulasci u "pristanište" jer se manevar morao napraviti bez greške.

S obzirom na lokaciju samog jezera, u podnožju Radaševa i što je okruženo visokim stablima, smjer i snaga vjetra su konstantno oscilirali. Tako da se unatoč regatnom polju postavljenom u štap kursu, ponekad sticao dojam da se jedri navigacijski plov, ali s obzirom na prvenstveno revijalni karakter, to je ovom jedriličarskom događaju davalo dodatan šarm.

Nastupilo je 10 RU jedriličara iz Rijeke, Opatije i Lovrana. Osam mladih jedriličara iz Lovrana i Rijeke uživali su u jedrenju Dragonima uz seniore Miru Zlatarića, početnika u ovoj klasi i Roberta Grubišu koji je dva Dragona posudio mladim jedriličarima JK Lovran za ovu regatu budući su mladi jedriličari iz njegovog matičnog kluba JK Opatija bili na regati Optimista u Zagrebu.

FOTO: MAURO GRUBIŠA

Odjedrena su četiri jedrenja i nakon odbacivanja najslabijeg rezultata prvi pobjednik „Jako male Fiumanke“ je Robert Grubiša iz JK Opatija koji je jedrio s najstarijim Dragonom koji je JK Opatija dobila u akciji promocije ove klase, a u organizaciji HZTK i HJS-a. S istim brojem bodova i jednim prvim mjestom manje, na drugo mjesto se plasirao odlični Mistral Matulja iz JK Lovran, a na trećem mjestu regatu je završio Miro Zlatarić iz JK 3.Maj Rijeka. Međutim, pravi pobjednici su mladi jedriličari koji su s velikim entuzijazmom, bodreni od strane prijatelja i rodbine, dali sve od sebe za što bolji plasman u svakom jedrenju. 

Nakon završetka ove regate organizatori su za publiku pripremili pravu poslasticu, a to je bila regata u kojoj su snage odmjerili pobjednici na četiri posljednje velike Fiumanke. Pobjedio je Tin Matulja ispred Davora Perovića, treći je bio Željko Perović, a četvrti Rajko Kujundžić.

FOTO: FIUMANKA.EU

 Više fotografija s Platka, kao i video dijela regate koji se odjedrio pod reflektorima možete pronaći na web stranicama velike Fiumanke.

 

Fotogalerija...