Ove dvije rečenice zasigurno najbolje opisuju odrađenu promociju jedriličarskog modelarstva koja se održala unutar jelšanske luke. Nakon poduže stanke i stopiranja aktivnosti zbog pandemije koronavirusom (COVID -19) zahvaljujući JK Split i domaćinima u Jelsi mladi brodomodelari zaputili su se u otočku avanturu u sklopu legendarne 67. Splitove regate krstaša.

Krajem siječnja 2020. godine otvaranjem brodomodelarnice JK Split se vratio u brodomodelarske vode. Posebna po tome, što je prva nakon jenjavanja pandemije COVID – 19 i na neki način označava povratak životu kakvog poznajemo prije pandemije, održana promocija posebna je po tome što su ju održale nove mlade snage i nade jedriličarskog modelarstva: Bruno Marević (juniorski svjetski prvak iz 2019. godine) i Tonko Puljiz. Dvojica mladih mentora za održavanje promocije pripremale su se pod paskom iskusnog mentora i promotora Josipa Marasovića.
Mladi promotori započeli su promociju pripremom, sastavljanjem i pregledom svih modela na jelšanskoj rivi. Prilikom priprema gotovo uvijek iskrsne neki tehnički problem, tako je i ovog puta na jednom modelu napravljen servis poradi neispravnosti elektronike. Vrlo brzo promociji su se priključili djeca i mladi, ali u većini i odrasli začuđeni kakvim vještinama i tehničkim znanjima je potrebno vladati kako bi se upravljalo modelima. Većina Jelšana koji su prisustvovali promociji, prošle godine po prvi put se upoznala s osnovama modelarstva, te su ove godine s lakoćom pratili niz tehničkih informacija. Obzirom da je održana promocija prva takva za mlade promotore, njihova promocija bila je podijeljena u dva programska dijela:
Jutarnji dio programa:
1. Osnove jedriličarskog modelarstva
2. Tehnički aspekti i komponente modela DF65 (sadržaj unutar trup: baterije i elektromotori, upravaljanje daljinskim upravljačem, jedrilje)
Popodnevni (predvečernji) dio programa:
3. Postavljanje regatnog polja prema promjenjvim smjerovima vjetra (upravljanje modela na moru pod utjecam sila vjetra i mora, )
4. Promotivno natjecanje i upravljanje modelima na moru (probni plovovi u kojima su se mladi sudionici upoznali sa zakonitostima regatnog polja
Kraj ovog predivnog vikenda nije mogao proći bez nazivamo to tako „Ribanja i ribarskog prigovaranja“. Naime, Jelšani su nas opomenuli kako bi voljeli da im češće dolazimo u posjet. Uz obećanje da ćemo se vidjeti prije 68. Splitove regate krstaša u 2021. pozdrav iz Jelse!

 

Fotogalerija...