12.12. Šibenik

Jedriličarski klub Val prošlog prosinca trebao je proslaviti četvrt stoljeća neprekidnog organiziranja svoje regate RU jedrilica, ali zbog raznoraznih blokada to je morao odgoditi za ovaj prosinac, točnije za 12.12.

U Šibeniku se na ovom jubileju okupilo 7 jedriličara koji su imali vrlo dobre uvjete za jedrenje.

Puhala je bura s prosječnih 15 čvorova tako da se većinu regate jedrilo s B setom jedara, dok se pred kraj u jednom plovu skoro cijela flota prebacila i na C set - najmanja jedra.

Ovako jak vjetar ovog puta dolazio je u kombinaciji s dugim valom po kojem se u refulima moglo i poprilično atraktivno surfati, tako da je regata u Šibeniku bila jedan vrlo ugodan završetak ovogodišnje sezone.

Odjedreno je ukupno 10 plovova u kojima je bilo dosta neizvjesno u borbi za sam vrh. Čak tri jedriličara bila su konstantno u vrlo bliskim pozicijama, pa su prva mjesta dosta izmiješana, premda je pobjednik regate, Zvonko Jelačić iz JK Zenta, uspio pobijediti šest puta. 

Presuđivale su nijanse, a spomenuti glavni konkurenti bili su mu klupske kolege Ante Kovačević i Boris Bakotić.

Ovog puta je Bakotić pokazao možda čak i bolju formu od Kovačevića, ali jedan DNF i jedan RDG zbog sudara s Jelačićem u prvom plovu, bili su mu bodovno otežavajuća okolnost. Treba spomenuti, Bakotić nije jedrio sa svojom jedrilicom, već je testirao neke nove sisteme i izvedbe na inače standardnoj tvorničkoj izvedbi Kantuna 2 iz tvrtke SailboatRC.

Što se tiče ostatka flote tu je najzanimljivije bilo u samoj sredini gdje su Vedran Vesanović iz JK Trogir i domaći jedriličar Hrvoje Duvančić na kraju završili s jednakim brojem bodova, a presudio je veći broj četvrtih mjesta koja je osigurao Duvančić.

Osim konstantnog međusobnog nadmetanja povremeno su sudjelovali i u jedrenju i za sam vrh, ali razlika u količini treninga u odnosu na vodeći trojac bila je razlog ostanku u sredini.

A što se tiče Kristine Jakelić i Bruna Marevića i oni su jedrili vrlo dobro, ali povremeni problemi s opremom uzrok su distrakcije i povremenog pada koncentracije.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Prva RU regata u novijoj povijesti JK Val organizirana je 30. lipnja 1996. godine i to za klasu Marblehead. Na njoj je sudjelovalo 11 jedriličara. Na popisu sudionika prve i 25. regate imali smo samo dva ista jedriličara, Antu Kovačevića i Hrvoja Duvančića, dok je Zlatko Jakelić prešao u sudačke vode gdje se pridružio Denisu Marinovu koji je i 1996. obavljao istu dužnost u suradnji s našim međunarodnim sucem Nevenom Baranom.