16 - 17.02.2019. - Split

Druga kriterijska regata RU jedrilica klase IOM odjedrena je u Splitu u organizaciji JK Zenta. Fenomenalno vrijeme za šetnju i hvatanje sunca po Žnjanu nije bilo baš nešto što bi jedriličari izabrali da mogu sami definirati vremenske uvjete, ali i po takvim uvjetima treba pokazati svoje umijeće.

Na regati je jedrilo deset jedriličara i regata je slobodno mogla dobiti status prvenstva Splitsko - Dalmatinske županije jer su nazočili jedino predstavnici klubova iz Trogira i Splita.

Tradicionalno najbrojniji su bili predstavnici organizatora, JK Zenta. U njihovim redovima jedrio je i prvi junior kojeg je nakon dugo vremena zainteresirala ova klasa, Bruno Marević, a koji je svoj premijerni nastup imao na regati u Rogoznici prije mjesec dana. Brojnošću su ih i na ovoj regati pratili članovi JK Mornar, drugog Splitskog brodomodelarskog centra.

Područje jedrenja je već tradicionalno bilo oko velikog mula na plaži Žnjan na kojem su zajedno sa svojim iskusnim kolegama okupili i budući jedriličarski šampioni koji svoje jedriličarske vještine bruse u klasi RG 65 - Dragon Force.

A kako je izgledalo na regatnom polju kad je riječ o iskusnim RU jedriličarima ispričao nam je jedan od organizatora, Ante Kovačević:

U subotu nam je puhao lagani jugozapadnjak, ono laganao za suncem... sa Šolte. Bio je stvarno lijep i sunčan dan, pržilo je sunce i jedrilo se na granici regularnosti... refuli bi malo došli, pa bi otišli, pa bi čekali. Odjedrili smo 10 plovova tog prvog dana. U takvim uvjetima najbolje se snašao Tomislav Bašić. Na kraju dana je bio prvi s 15 bodova, zatim Zvonko Jelačić sa 16 i ja sa 17 bodova, dok je boris Bakotić s 24 boda bio na četvrtom mjestu. Tako da smo se nas trojica uglavnom lovili cijelo vrijeme. Sutradan nam je bilo dosta manje vjetra i odvozili smo samo 3 plova. Nakon prvog plova Bašić je morao ići tako da se konačni rasplet regate desio u iduća dva plova. On je pao na četvrto mjesto, ja i Jelačić smo u zadnjem plovu odlučivali o pobjedniku, a na treće mjesto je skočio Boris. S obzirom da su uvjeti bili drugačiji nego što smo ih imali na treninzima u posljednje vrijeme iskoristili smo regatu i za testiranje novih trimova. U svakom slučaju, unatoč rubnim uvjetima, bilo je kvalitetno iskorišteno vrijeme.

Ante Kovačević, JK Zenta

Što se tiče rang ljestvice klase IOM na vrhu je ostala nepromijenjena. Jelačić i Kovačević nastavljaju biti nedodirljivi na svojim pozicijama, dok Bakotić iskorištava šansu da s trećeg mjesta svrgne Roberta Matulju iz JK Opatija, a dominacija JK Zenta nastavlja i na ljestvici za ovogodišnji Kup!

Iduća regata iz službenog kalendara HJS-a je u Opatiji 16. i 17. ožujka. To će ujedno biti i Prvenstvo Hrvatske.

Nažalost nemamo link na neku fotogaleriju s ove regate, ali je zato organizatorima linkove na svoje snimke iz drona poslao Božo Ćubelić:

 


Rezultati: 18. IOM Trofej Zente