Brodomodelari su se prošlog vikenda zaputili u otočku avanturu u sklopu legendarne 66. Splitove regate krstaša. Zahvaljujemo organizatorima regate, JK Split i domaćinima u Jelsi na pozivu i podršci. Također, najavljujemo i povratak JK Split u brodomodelarske vode, uskoro se u klubu ponovo formira brodomodelarska sekcija tako da mladih brodomodelara, ali i konkurencije u Splitu neće nedostajati!

Splitova regata krstaša je tradicionalno okupljanje naših jedriličara koje započinje u petak, regatom iz Splita do Jelse na otoku Hvaru. Subota je rezervirana za uživanje, a tu su nastupili i naši brodomodelari te pokazali svima zainteresiranima “gušte” jedriličarskog modelarstva.

Dva instruktora, Josip i Mladen te četiri Dragon Force 65 modela krenuli su put Jelse zajedno sa posadama krstaša koji su sudjelovali na regati. Promocija jedriličarskog modelarstva održavala se unutar jelšanske luke, a naš dvojac je uz pomoć aktivnih mladih brodomodelara počeo sa pripremama na rivi što je vrlo brzo okupilo slučajne prolaznike. Za početak je trebalo sastaviti i pripremiti sve modele te dobro razmisliti kako postaviti regatno polje zbog promjenjivih vremenskih uvjeta. Tokom popodneva vjetar je slabio pa su se instruktori odlučili za trokut polje. Okupilo se desetak mladih sudionika, svi redom osnovnoškolci iz Jelse, a uz njih tu je bilo još mnogo zainteresiranih mladih i odraslih prolaznika.

Započeli smo sa predstavljanjem opreme i pregledom svih modela. Prilikom priprema uvijek iskrsne neki tehnički problem, tako je i ovog puta na jednom modelu napravljen servis, a time i detaljna radionica za mlade sudionike koji su se mogli upoznati sa svim tehničkim aspektima jedriličarskog modelarstva. S obzirom na pad vjetra u luci, naši instruktori imali su vremena napraviti kompletan servis modela: promijenjena su jedra te servo elektromotor koji upravlja kormilom. Iako potpunim početnicima nije lako pratiti cijeli niz novih tehničkih informacija, naši mladi sudionici, većinom osnovnoškolci, pokazali su iznimno strpljenje, koncentraciju i zainteresiranost.

Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima, od elektromotora do komandi i načina upravljanja daljinskim upravljačem, tema radionice bila je optimalno postavljanje regatnog polja, s obzirom na vrlo promjenjive uvjete unutar luke.

Većini mladih Jelšana osnovnoškolskog uzrasta ovo je bio prvi susret sa modelima tako da su instruktori i naši mladi iskusniji pomagaći krenuli od osnovnih informacija o modelima, njihovim tehničkim komponentama i komponiranja tehničkog znanja sa upravljanjem modela na moru pod utjecajem sila vjetra i mora. Odjedreno je nekoliko probnih plovova u kojima su se mladi sudionici upoznali sa zakonitostima regatnog polja. Pošto je vjetar vrlo često mijenjao smjer, sudionici su imali prilike i naučiti kako podešavati jedra s obzirom na brojne promjene vjetra, tako da je naše početnike trebalo upoznati i sa osnovama jedrenja u orcu i krmu što su svi vrlo brzo usvojili pa je nadmetanje na moru postajalo sve zanimljivije i zanimljivije!

Na radionici su se kombinirala različita jedra i trupovi modela da bi se vidjelo kako se najbolje može natrimati trup sa njemu nepripadajućim jedrima, što je bio osobiti izazov za naše iskusnije mlade brodomodelare. Unatoč poznavanja modela u dušu, ovakvi zadaci zahtjevaju veliku preciznost i poznavanje trima kako bi se idealno uskladili svi elementi.

Osim djece i mladih, promocija je privukla i značajan broj odraslih koji se uvijek iznenade kako modeli ipak nisu samo igračke te često ostanu začuđeni kakvim vještinama i tehničkim znanjima djeca vladaju kako bi mogla upravljati modelima.

Priključili su nam se i seniori sa krstaša i tu je također nastalo poprilično uzbuđenje dok su se snalazili upravljanjem modela i međusobno nadmetali. Čak i iskusni jedriličari starog kova ostaju iznenađeni mogućnostima modela, posebice mogućnostima trimanja i prilagođavanja modela uvjetima tako da je zabava potrajala do zadnjeg daška vjetra.

Svakako, još jedno divno druženje s djecom i mladima, koje bi bilo kudikamo uzbudljivije da je bilo malo više vjetra, ali potrudit ćemo se da djeca i mladi iz Jelse dobiju još poneku priliku isprobati modele, zahvaljujući podršci koju Hrvatski jedriličarski savez i Hrvatska zajednica tehničke kulture pružaju jedriličarskom modelarstvu.