19 - 21.01.2018. - Rogoznica

Još jedna fenomenalna regata koja se organizirala u Rogoznici je nakon tri dana vrhunskog jedrenja došla do kraja.

Od najavljenih 56 modelara na kraju je jedrilo 42, jer se zbog izrazito nepovoljne prognoze čak 14 sudionika odlučilo ostati u toplini svojih domova. Ali kao što to uglavnom biva kad je Rogoznica u pitanju, vrijeme je bilo više nego dobro za jedrenje. Jugo u petak i tramontana u subotu i nedjelju su omogućili ostvarivanje ukupno 33 plova za tri jakosne skupine!

 

Jedrilo se na glavnoj lokaciji, odnosno na mjestu gdje se organiziraju start i cilj navigacijskog jedrenja.

Na navigaciji je ove godine nastupilo samo 15 modelara, ali zato su oni nakon nekoliko nepotpunih pokušaja uspjeli odjedriti cijelu rutu. Prva etapa je bila na granici između A i B kompleta jedara. Većina se odlučila za A i da izdrži jače udare u zoni preko mosta, jer u zaklonici na otoku trebao je svaki kvadratni centimetar biti na raspolaganju.

Zato su na drugu etapu većina išla s manjim jedrima i to se pokazalo vrlo dobriim izborom, pogotovo u prvom dijelu regate kad se jedrilo u orcu. Niz vjetar je također bila dovoljna površina jer su jedrilice uglavnom glisirale po vrlo lijepom dugom valu i bilo je malo kritičnih zarona preko prove.

A na posljednjoj etapi su opet skoro svi bili s visokim jedrima. Povremeni zastoji zbog konfiguracije terena, ali čim se ponovno izašlo na otvoreno na Rogozničkom mostu krenulo je ekstremno!

Prvenstvo Hrvatske je krenulo nakon završetka navigacije, a flota je podijeljena u tri jakosne skupine. Kvalifikacije su se jedrile do kraja petka i u prvom dijelu subote. Nakon kompletiranih 6 plovova dobile su se tri jakosne skupine koje su nepromijenjene bile sve do kraja prvenstva.

Na kraju je titulu odnio Ante Kovačević iz JK Zenta, a slijedili su ga Robert Matulja iz JK Opatija i klupski kolega Mirko Ukas.


Rezultati navigacija: 12. Rogoznički kup - navigacija

Rezultati PH: 12. Rogoznički kup - Prvenstvo Hrvatske

Fotografije 1: 12. Rogoznički kup - petak

Fotografije 2: 12. Rogoznički kup - subota

Fotografije 3: 12. Rogoznički kup - nedjelja