12. - 20. svibnja 2017. - Pierrelatte, Francuska

U Francusku je otputovala naše najmanje izaslanstvo u posljednjih desetak godina. Boje Hrvatske branili su samo Zvonko Jelačić iz JK-a „Zenta“ i Vedran Vesanović iz JK-a „Trogir“. Prema pravilima kojima se distribuira broj mjesta rezerviranih za pojedinu državu, Hrvatska je zbog vrhunskih rezultata na prethodnim prvenstvima imala pravo na osam mjesta.

Kasnoproljetni termin, međutim, ne odgovara većini modelara zbog poslovnih obaveza vezanih uz turizam.

Na regati se okupilo 76 najboljih modelara iz doslovce cijelog svijeta. Od najpoznatijih imena nedostajali su samo Brad Gibson iz Velike Britanije te naši Marko Matić, Mario Škrlj i Ante Kovačević. U svakom slučaju, konkurencija je bila vrlo jaka i očekivala se neizvjesnost do samoga kraja regate.

Već nakon drugoga kvalifikacijskog jedrenja osvojeni bodovi Zvonka Jelačića postavili su na vodeću poziciju s koje se spustio na drugo mjesto samo u jednom trenutku pred kraj regate, ali se već u idućem jedrenju vratio na vrh.

Dok je Zvonko jedrio na čelu flote, naš drugi predstavnik, Vedran Vesanović, borio se u sredini flote. U prvom dijelu prvenstva ulazio je u cilj između 20. i 30. mjesta, dok je posljednja tri dana imao nešto slabije rezultate. Na kraju su bodovi zbrojeni u 24 jedrenja Vedrana zaustavili na 45. mjestu generalnog plasmana.

Ovogodišnja titula svjetskog prvaka Zvonku nije i prva. Već je bio IOM-ov svjetski prvak na Svjetskom prvenstvu na Barbadosu 2009. godine. Taj je naslov osvojio kao najmlađi  jedriličar dotad te ga je na velika vrata najavio kao budućeg važnog elementa modelarskog svijeta. Na Barbadosu je jedrio na jedrilici koja je bila projekt Britanca Grahama Bantocka te jedrima također inozemnog podrijetla.

Od tih se dana štošta promijenilo u IOM-jedrenju. Najveća, a vjerojatno i najdraža razlika u odnosu na titulu s Barbadosa jest ta što je u Francuskoj Zvonko (sad već i inženjer brodogradnje) nastupio s jedrilicom koja je njegov dizajn, a koju je izradio u suradnji s jednim od doajena modelarskog jedrenja u nas, Riječaninom Robertom Grubišom. Drugi bitan element, motor svake jedrilice – jedrilje, također je njegov proizvod. Po pitanju jedrilja čak je i riječ o revolucionarnoj inovaciji u modelarskom svijetu jer Jelačić jedini izrađuje jedra u „3D-tehnologiji“.

Ove godine u Pierrelatteu mu je najbliži konkurent bio Španjolac Guillermo Beltri, europski prvak iz Dubrovnika 2008. godine, dok su vrlo blizu povremeno bili i Britanac Robert Walsh i Talijan Pierluigi Puthod.

Prva tri dana regate jedrilo se po umjerenom i jačem vjetru i tada je Zvonko nanizao respektabilan broj finiša između prve i šeste pozicije. Nakon jednog dana stanke Prvenstvo se nastavilo po laganijem vjetru i tad je konkurencija bila nešto uspješnija. U tom dijelu natjecanja Zvonko se najviše koncentrirao na kontinuitet dobrog rezultatskog prosjeka. U poslijepodnevnom dijelu predzadnjeg dana je ponovo jače zapuhalo. Ponovo su uvjeti više odgovarali našem šampionu te je nastavio s povećavanjem bodovne razlike u odnosu na pratnju.

Posljednji dan natjecanja je također bilo vjetrovito, ali sad su svi jedrili bez kalkulacije, na sve ili ništa. Zvonko je nastavio s dobrim rezultatima, ali da bi ipak postojala neizvjesnost, pobrinuo se u stilu svog sugrađanina Gorana Ivaniševića, kad je u trećem jedrenju pred kraj Prvenstva u posljednjoj orci zapeo za bovu. Naravno, u takvoj konkurenciji takva greška se ne može ispraviti te je to jedini plov s kojeg se Zvonko povukao jer je prošlo previše vremena dok se uspio osloboditi bove.

Idući, predzadnji plov je zbog toga startao iz lošije grupe, grupe B. U njoj je završio među vodećima i po aktualnom sustavu jedrenja na ovakvim regatama ponovo se vratio u grupu A u kojoj je završio kao četvrti.

S obzirom na novonastalu situaciju, i Španjolac i Britanac su se dosta približili i bilo je zanimljivo vidjeti hoće li Regatni odbor procijeniti ima li vremena za još jedan plov. Do njega je i došlo i startalo se doslovce u posljednjim minutama dopuštenima po Oglasu regate.

S obzirom na matematiku, Zvonko nije smio dopustiti preveliku razliku između sebe, Walsha i Beltrija. Walsh je bio veća prijetnja, ali je u ovom jedrenju završio na jednome mjestu iza Jelačića, dok je Beltri, unatoč pobjedi u posljednjem plovu, završio kao srebrni 5.8 bodova iza Jelačića.

Definitivno šokantna završnica za sve Zvonkove navijače, jer je organizator Prvenstva osigurao izravan video-prijenos putem interneta!

 


Rezultati: IOM Svjetsko prvenstvo

Fotografije: